lauantai 15. elokuuta 2015

Harrastukseni taustoja ja nykytilanne


päivitetty 30.6.2016

Varsinaisesti jyrsijäharrastukseni alkoi, kun sain ensimmäisen syyrianhamsterini 10-vuotiaana (v. -96). Eläinkaupasta sen haimme kaikkine tykötarpeineen. Tämä normaalin värinen hamsu "ristittiin" Jonnaksi. Muistan kuinka kiinnitin huomiota pieniin häkkikokoihin ja hankinkin mahdollisimman suuren. Jonna eli varsin iäkkääksi. Silloin ei kuitenkaan hamstereiden tai lemmikeiden hoito ylipäätänsä ei ollut yhtä laadukasta mitä nyt. Kirjallisuudesta ja jopa eläinkaupasta sai ihan väärää tietoa hamstereiden tarpeista niin asumuksen, kuin muunkin yleishoidon suhteen. Juoksupyöriä ei edes ollut syrkki kokoa ja ainut lähimpänä oikeaa oli juoksupallo. Hamstereille myytiin myös valjaita, sekä suositeltiin pesävanua - taidetaan näitä kaupataan vieläkin. Myönnettäköön, että juoksupallo tuli hankittua, mutta se oli juoksutusaitauksessa jalustallaan, jotta hamsulla oli sinne (ja pois) vapaa pääsy.

Pian innostus kasvoi ja hankin toisen hamsun, kun Jonnalla alkoi olla jo ikää. Kasvattajista ei vielä ollut tietoakaan, joten seuraavakin lemmikki hankittiin eläinkaupasta. Hamsteri oli väriltään seepianharmaa ja sai nimen Saara. Myös Saara eli pitkästi yli kolmevuotiaaksi.

Kun molemmista syyrialaisista aika jätti, päätin tutustua kääppäreihin ja hankin tiedon puutteesta ja lemmikkikaupan suosituksesta kaksi uros talvikkoa (veljekset) samaan asumukseen. Ostin erillisen käytetyn muoviterraarion ja kiinnitin sen yläosaan häkin, jotta asumuksen tilavuus tuplaantui. Kääppärit tykkäsivät myös kaivella ja tämä systeemi mahdollisti suuremman purukerroksen laittamisen. Eivätpä ne kauaa toimeen tulleet ja ne jouduttiin erottaa erillisiin asumuksiin. Talvikot olivat lyhytikäisempiä mitä syrkit ja huomattavasti hankalampia käsitellä. Värsinkin toinen oli todella vilkas ja saattoi näppiä kättä.

***

Kipinä jyrsijäharrastukseen syttyi uudestaan isommassa mittakaavassa aikuisiällä, kun ostin kaksi upeaa syrkkiä hyviltä kasvattajilta, kiitos Emma Viljosta ja Jenni Riesasta. Meille tuli myös kodinvaihtaja rescue talvikko Venni, joka oli luonteeltaan ihan omaa laatuaan. Paras "heräteostos" ikinä!

Viljo nukkui pois 2-vuotiaana. Venni jouduttiin lopettamaan ärhäkän pahanlaatuisen kasvaimen vuoksi 1v 6kk iässä.

***

Hamsuhuoneeseen tuli tyhjiö, kun jäljellä oli enää Riesa.
Päätin Venni -kokemuksen innoittamana jälleen antaa kodin aikuiselle kodinvaihtajalle ja niin meille muutti kesyhiiri 'Lumi'. Siitä sanottiin ettei välttämättä eläisi kovinkaan kauaa (oli meille tullessaan jo n. vuoden ikäinen), mutta hiiri kuitenkin piristyi silmin nähden saadessaan kaksi naaraskaveria.

Hamsukasvattaja tuttavani kysyi haluaisinko ottaa kiinankääpiöhamsterin sijoitukseen - tottakai halusin :) Niin meille muutti Rilla. Kiintiön piti olla täysi, kunnes lupauduin antamaan vielä kodin yhdelle aikuiselle hamsterille - Dooris <3



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi :) Kommentointi on valvottua, jotta huomaan varmasti kaikki viestit.